НАЧАЛО ЗА НАС КОНТАКТИ УСЛОВИЯ
Емблема ЕКСКУРЗИИ
В България
В чужбина
Еднодневни
Самолетни
Емблема ПОЧИВКИ
В България
В чужбина
Емблема ЗА УЧЕНИЦИ
Зелени училища
Сини училища
Ученически екскурзии
Партита, шоу програми
Емблема ПРАЗНИЦИ
В България
В чужбина
Емблема САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
Редовни полети
Чартърни полети
Емблема СЕМИНАРЕН ТУРИЗЪМ
Пътуващи семинари
Тиймбилдинг
Обучения и квалификации
ВРЪХ КОМ
Връх Ком - пещера Венеца - Лопушански манастир - Берковица
30.07-01.08.2021

where can i buy naltrexone online

buy low dose naltrexone website-knowledge.com naltrexone buy uk

lanoxin

lanoxin

cialis 20 mg

acquistare cialis 5 mg online
Първи ден: Отпътуване за гр. Берковица, разположен в полите на Западна Стара планина, скътан в подножието на вр. Ком на 405 м. надморска височина сред прохладата на гъсти борови, букови и кестенови гори. Разглеждане на Часовниковата кула, създадена преди повече от 250 години, една от най-старите в България и е паметник на културата от национално значение. Посещение на Етнографския музей с богата експозиция, която запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България и е включен в Стоте национални туристически обекта. Посетителят може да види богатото цветово многообразие в изработката на облекла и килими, както и накити, предмети на домашния бит и някои традиционни за региона обичаи. Емблематична сграда за града е и къща-музей "Иван Вазов". Тя представлява интерес не само с вложената в нея архитектурно-строителна традиция, но и с това, че в нея се съхраняват оригинални Вазови творби. В Берковица Вазов създава едни от най-хубавите си творби - повестта " Митрофан и Дормидолски", поемата "Грамада", "Зихра", стихотворенията "На Ком", "На детето", "Малини". По повод стихотворението "Малини" в Берковица е направен първия в света паметник на малината - чешмата "Малинарка", изработена от розов берковски мрамор. Вечеря и нощувка.
Втори ден: Закуска. Отпътуване за новата хижа Ком. Оттук започва началото на пешеходния преход. Върхът е висок 2016м и е най-високата точка на Берковската планина, дял от Западна Стара планина. Изкачването до върха отнема около два часа по пътека, която първо се движи в иглолистна гора, а после излиза на открито. Маркировката е червена, а по откритите части освен нея има и метални колове, боядисани в жълто и черно. Маршрутът преминава покрай старата хижа и започва леко стръмно да се изкачва през гора от големи смърчови дървета, в която тук-там има просеки, разкриващи красиви гледки към подножието на планината. След около час пътеката излиза над горския пояс, завива в дясно по билото към връх Ком, който вече се вижда - наподобява пирамида, обрасла с тревиста растителност. Пътеката по откритите части се движи почти по хоризонтала и е много приятна. Финалното изкачване към върха не е трудно. За него са необходими не повече от тридесетина минути. От върха се откроява впечатляваща панорама - в подножието се вижда Берковица, в далечина - Монтана и язовир Огоста, на северозапад височините продължават до граничния връх Миджур, на изток са скалистите склонове на Врачанската планина. На самия връх е поставена голяма каменна плоча с лика на Иван Вазов, на която са поместени откъси от стихотворението му "На Ком":
"Оттук окото волно прегради не намира.
Вселената през мене покорно се простира.
Душата гордо диша. От тия планини
умът към нещо светло, голямо се стреми."

Общата продължителност на прехода е около четири часа. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
Трети ден: Закуска. Отпътуване за Лопушанския манастир "Свети Йоан Предтеча", разположен в Чипровския дял на Стара планина. През 1989 година е реконструиран и впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. През 2014 година в него бе открита Чудотворна икона, на най - малко 300 години, зазидана в стените на храма. Датира от средата на 17 век и е спасена преди опожаряването на манастира по време на Чипровското въстание от 1688 година. Храмът пази един от най - впечатляващите иконостаси в Северна България, част от най- добрите традиции на Самоковската школа. Манастирът е бил любимо място и на писателя Иван Вазов. Тук той написва част от известния си роман "Под игото". Продължаваме към пещерата "Венеца" край видинското село Орешец, смятана за една от най -красивите в страната заради цветните си сталактити. Обявена е за природна забележителност заради калцидните образования и ледени кристали. Целият маршрут, включващ пет пещерни зали, е дълъг 200 метра. Температурата е 9,6 градуса. Пещерата може да бъде посетена едновременно от максимално 15 души. Поради това влизането се осъществява на 2 или 3 пъти в зависимост от големината на групата. Продължителността на едно посещение е 40 минути. Връщане във В.Търново.

ЦЕНА 145 лв
Цената включва: транспорт, 2 нощувки, 2 закуски, 2 вечери, екскурзоводско обслужване, медицинска застраховка
Цената не включва: входни такси за посещаваните обекти:
- Етнографски музей Берковица и къща-музей Иван Вазов - общ билет за двата обекта - възрастни 2лв, учащи и пенсионери 1 лев, деца до 7г - безплатно 
- пещера Венеца - възрастни 6лв, пенсионери 5лв, ученици 4лв
Възможна е промяна на входните такси от страна на Министерството на туризма в България.

Забележка:
- При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени учатъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други непоходящи метеорологични условия водчът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурност.
- При възникване на извънредни проблеми в пътната или метеорологична обстановка или блокиране на пътни участъци се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
- Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
- Изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото , което определя водача.
- Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.
- Изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни затворени обувки с добро сцепление, подходящи за пешеходни преходи; дъждобран; ветроустройчиво яке (връхна дреха); по желание - щеки.

- В пещера Венеца се влиза задължително с каски(дават се на място), поради стеснението и ниския таван по маршрута.
- Носете суха храна.
- Лица над 70 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
- Входните такси на туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност за промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
Брой преглеждания: 5350 Цена: 145 лв.
: :

Календар
за следващите 12 месеца
Септември Октомври Ноември Декември
Януари Февруари Март Април
Май Юни Юли Август


Сайтът е направен
от Чавдар Марчев