НАЧАЛО ЗА НАС КОНТАКТИ УСЛОВИЯ
Емблема ЕКСКУРЗИИ
В България
В чужбина
Еднодневни
Самолетни
Емблема ПОЧИВКИ
В България
В чужбина
Емблема ЗА УЧЕНИЦИ
Зелени училища
Сини училища
Ученически екскурзии
Партита, шоу програми
Емблема ПРАЗНИЦИ
В България
В чужбина
Емблема САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
Редовни полети
Чартърни полети
Емблема СЕМИНАРЕН ТУРИЗЪМ
Пътуващи семинари
Тиймбилдинг
Обучения и квалификации
БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ И КРАСОТАТА НА МОЛДОВА
Тараклия - Кишинев
29.10-02.11.2020

1-ви ден: 21.00 ч. Отпътуване от Велико Търново в посока в ГКПП Русе. Почивки по пътя. Транзитно преминаване през Галац/Румъния/ по пътя за Молдова – една от най-малките страни в Югоизточна Европа,земя на различни култури, населявана от молдовци, украинци, българи, гагаузи,румънци и други. 
/Всички, които ще пътуват в периода 05-09.05.2020 - на 06.05.2020 възможност за  включване в празничните шествия по повод празника на гр.Тараклия/ 

2-ри ден: Преминаване на границата при Кагул, след около 70 км.пристигаме в град Тараклия – официалният център на бесарабските българи в Молдова. Разглеждане на Ротонда – паметник на основателите на града.Посещение на Българският университет, българското училище, българският театър и паметника на Васил Левски. Нощувка.


3-ти ден: Закуска. Отпътуване за столицата – Кишинев, основана в началото на XV в., от молдовския княз Стефан II. Възможност за разглеждане на забележителностите - Свещенните порти, Стария град, Национален театър «МихайЕминеску»; катедралата „Рождество Христово“, Органова зала, Кметството,Триумфалната Арка, Камбанарията, емблематичният паметник на молдовския господар Стефан Велики, сградите на Президенството и Парламента. В Кишинев българските туристи могат да се запознаят с паметници, свързани с българската история ипо-точно с историята на националноосвободителното движение и с войната от1877/78 . Това са: паметника на Христо Ботев (район Ботаника), паметника на българските опълченци, параклис (свързан с руско-турската освободителна война,намира се в район Ришкан), къщата, където е живял Христо Ботев, мемориалната плоча поставена на мястото на формиране на три дружини български опълченци и барелефа на мястото, от където войниците са се отправяли на път към бойнотополе по време на руско-турската война 1877/78 довела до създаването на Третатабългарска държава. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

4-ти ден: Закуска. По желание посещение на най-голямата подземна изба в света „Милещи Мичи“ или втората по големина изба в света „Крикова” - ПЕРЛАТА НА МОЛДОВСКОТО ВИНОПРОИЗВОДСТВО. Друга възможност е шопинг в Mall (в Кишинев има 3 мола).Разходка из Кишинев. В близост се намира Тирасполския пазар; Посещение на археологическия комплекс „Старият Орхей“,намиращ се на територията на едноименния природен и културен резерват в близост до река Реут, и съхраняват следи от стари цивилизации като гетската крепост (6в. пр.н.е.), древното селище "Златна орда" Ян-Шахр, скални манастири(14-ти век) и молдовския град Орхей (15-16 век) с руините на керван-сараите наОрдата, джамиите и баните, останали след похода на турския султан Сюлейман Великолепни през лятото на 1538 г. Посещение на Къприанския манастир „Успение Богородично“, един отнай-старите манастири в страната, създаден през 16 век.  Тук намират убежище, работят или се лекуват видни български просветители като ГеоргиРаковски, Христо Ботев, Панайот Хитов, Филип Тотю. Васил Априлов също установява връзка с манастира и открива българско училище. Посещение на манастира Хънку, който е един от най-необичайните и интересни паметници на Молдова, построен от Михалча Хънку в края на 17 в.Намира се на брега на река Когълник, скрит в сърцето на вековните Кодри. До средата на 19-ти век се превръща в най-богатата обител в цяла Молдова. Днес разполага с две църкви „Св.Параскева“ и „Успение Богородично“. Историята на манастира е заобиколена от много легенди и тайни. Отпътуване и връщане в хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане – „Молдовска вечер” в ресторант с жива музика и вечеря. Нощувка. 

5-ти ден: Закуска. Отпътуване към България. Преминаване на молдовско-румънската при Лиушень и румъно-българската граница. Почивки по пътя. По желание спиране в Браила (може да се направи разходка в Браила по местата на българските хъшове - кръчмата на Нено Тодоров-Странджата, паметника на Христо Ботев, първите представления на Добри Войников, българската църква „Вознесение Господне”,Българското книжовно дружество и още -Часовниковата кула, „пеещите“ фонтани, театър „Мария Филоти“,общински музей с богата колекция от историческо и етнографско наследство,църква Свети Архангел Михаил и Гаврил - най-старата църква съществуващата в Браила, която преди е била място за поклонение на мюсюлмани, църква Свети Николай, гръцката църква с полилеи от Бохемско и Муранско стъкло. Възможност зашопинг в Braila Mall. Отпътуване за Велико Търново.
/Всички, които ще пътуват в периода 05-09.05.2020 - на 09.05.2020 възможност за включване в празничните шествия по повод ДЕНЯ НА ЕВРОПА - богата програма в центъра на Кишинев и военен парад/ 


ИНТЕРЕСНОЗА МОЛДОВА И ВИНОТО

В Молдова виното е култът към нацията, събран в чаша. Страната е известна със своите великолепни гроздови напитки, които освен че са превъзходни на вкус, сана достъпни цени и са задължителна част от посещението в бившата съветска република. Молдова е била един от основните производители на вина на съветския пазар в миналото. След разпада на СССР трудно успява с износ на Запад,основно с партиди от отлежали тук колекции от стари реколти.

С виното са свързани не малко легенди, най-популярната от които е за щъркелите с гроздовете в клюновете им. В Молдова приготвят виното основно през октомври.Затова и този месец наричат „Месяц Ковша“.

Един от най-големите празници в Молдова е Националният ден на виното. Той е значима предпоставка за реализиране на винен туризъм. Съпроводен е със зрелищни прояви –винени шествия, паради,публични дегустации на вина, изложби, фолклорни прояви и др., които предизвикват силен интерес в чуждестранните туристи и им създават условия за неповторими преживявания. 

Съвсем на скоро Молдова официално извади виното от списъка на алкохолните напитки и го обяви за „хранителен продукт”, като новината веднага беше разгласена от много информационни сайтове и телевизии. Решението се съдържа в поправки, приети от молдовския парламент. С промените за този „хранителен продукт” няма да важат досегашните ограничения при рекламирането му и при продажбата му нощем. Така ако на британците, които съблюдават Сухия януари - месец на алкохолно въздържание,им е дошло до гуша да странят от чашката и вече планират почивка със запои,най-подходящата за целта е Молдова. Интерактивна карта, изготвена от британския сайт Vouchercloud,показва, че жителите на източноевропейската страна са първенци по консумация на чист алкохол, пише в. "Дейли стар". Картата свидетелства, че на източноевропейците им е "най-слаб ангелът" по отношение на пиенето след жителите на Молдова, които консумират внушителните 17,4 литра чист алкохол годишно или еквивалент на 178 бутилки вино на глава от населението,най-отявлени пиячи се оказват обитателите на Литва, Беларус и Русия.

Допълнителна информация:  
Молдова: парична единица – молдовска лея – MDL,Валутен курс:1 BGL = 10,19 MDL/курса не е фиксиран и може да има лека разлика.Добре е да се обменя евро в MDL, може и в лева но само на границата, в банки НЕ! Няма допълнителни визови и санитарни изисквания;
Часово време: България 12:00 ч. Молдова 12:00 ч.

Цената включва: транспорт,екскурзоводско обслужване, застраховка, 3 нощувки със закуски.

Цената не включва: 
 Входна такса за изба “Крикова”, възможна е дегустация на 4 вина,молдовска баница и вода – около 25 евро без дегустация/34 евро с дегустация навина
- Вечеря в Тараклия - 15 евро.
-  „Молдовска вечер” вресторант с жива музика и вечеря в Кишинев- 15 евро.Брой преглеждания: 1087 Цена: 289 лв.
: :

Календар
за следващите 12 месеца
Май Юни Юли Август
Септември Октомври Ноември Декември
Януари Февруари Март Април


Сайтът е направен
от Чавдар Марчев