НАЧАЛО ЗА НАС КОНТАКТИ УСЛОВИЯ
Емблема ЕКСКУРЗИИ
В България
В чужбина
Еднодневни
Самолетни
Емблема ПОЧИВКИ
В България
В чужбина
Емблема ЗА УЧЕНИЦИ
Зелени училища
Сини училища
Ученически екскурзии
Партита, шоу програми
Емблема ПРАЗНИЦИ
В България
В чужбина
Емблема САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
Редовни полети
Чартърни полети
Емблема СЕМИНАРЕН ТУРИЗЪМ
Пътуващи семинари
Тиймбилдинг
Обучения и квалификации
ВЕЛБЪЖД (КЮСТЕНДИЛ) И ОКОЛНОСТИТЕ МУ - ДУХОВНОСТ И МАГНЕТИЗЪМ
Църногорски манастир - Земенски манастир - Кюстендил
15-16.05.2021 18-19.09.2021
ПЪРВИ ДЕН: Тръгване от Велико Търново. Посещение на Гигинският /Църногорският/ манастир. Манастирът "Свети Безсребреници Козма и Дамян" се намира в планината Черна гора в район с прекрасен чист въздух. Известен е с лековитата минерална вода, която помага при проблеми със зрението - построено в аязмо с отделен параклис, както и чешми. Най-ценната сграда в манастира е старата църква, издигната през 1814 г. Може да видите и 200-годишната кирпичена постройка на монашеското крило. Гигинският манастир пази частица от мощите на единия от покровителите си - Свети Козма.
През 2007 година започва реставрацията му - изграждането  на източното манастирско крило с новата църква. През следващите две години са построени манастирската кула-камбанария, водосветната фиала, беседка, чешми и е оформено дворното пространство. Трите бронзови камбани, по един тон всяка, са единствени по рода си в България. Правени са по поръчка в Гърция, по подобие на Атонските камбани, и заедно с шестте по-малки камбани имат уникален звън. Монасите имат и малко стопанство - произвеждат биволски мляко, сирене, мед и вино, които продават или подаряват.
След Гигинския манастир се отправяме към Земенския манастир "Св. Йоан Богослов". Малката кръстокуполна църква с кубична форма - 9 на 9 на 9 метра е най-старата постройка в манастира. Това е един от малкото оцелели паметници на средновековната архитектура. По неин модел са строени църквите в старата българска столица Преслав. Църквата днес е обявена за музей. Най-стария слой със стенописи на храма е датиран XI-XII век. Храмът съхранява изображения на своите ктитори - местният болярин Деян и жена му Доя. Срещу тях е най-старото и най-известно изображение на Св. Иван Рилски. Всичко в храма "Свети Йоан Богослов" е автентично - камъните по пода и стените, стенописите и най-вече камъкът по средата на църквата, който според мнозина сбъдва желания. Настаняване в хотел в Кюстендил. По желание посещение на пеещите фонтани. Вечеря и нощувка.

ВТОРИ ДЕН: Закуска. Туристическа програма в Кюстендил - градът е основа през V век пр. Хр от тракийски племена, които  се заселват около топлите минерални извори. През римският период градът е известен с името Паутилия - "град на пролетта". Посещение на художествената галерия, патрон на която е един от най-талантливите български художници Владимир Димитров-Майстора. По желание посещение на Пиргавата кула, църквата "Успение Богородинчно", къщата-музей на Димитър Пешев, човекът, помогнал за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Посещение на парк "Хисарлъка" с възможност за разглеждане на крепостта и панорамата към града.
След напускане на Кюстендил, преминаваме през село Невестино и посещение за няколко минути на уникалния "Кадин мост". Отпътуване към Велико Търново.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- транспорт с автобус
- екскурзоводско обслужване
- 1 нощувка със закуска и вечеря в Кюстендил
- медицинска застраховка


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: Входни такси на посещаваните обекти!
Брой преглеждания: 4834 Цена: 99 лв.
: :

Календар
за следващите 12 месеца
Май Юни Юли Август
Септември Октомври Ноември Декември
Януари Февруари Март Април


Сайтът е направен
от Чавдар Марчев