НАЧАЛО ЗА НАС КОНТАКТИ УСЛОВИЯ
Емблема ЕКСКУРЗИИ
В България
В чужбина
Еднодневни
Самолетни
Емблема ПОЧИВКИ
В България
В чужбина
Емблема ЗА УЧЕНИЦИ
Зелени училища
Сини училища
Ученически екскурзии
Партита, шоу програми
Емблема ПРАЗНИЦИ
В България
В чужбина
Емблема САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
Редовни полети
Чартърни полети
Емблема СЕМИНАРЕН ТУРИЗЪМ
Пътуващи семинари
Тиймбилдинг
Обучения и квалификации
СТАРИЯТ ПЛОВДИВ - ЦЪРКВАТА "СВ. МАРИНА" И ЧУДОТВОРНАТА СИЛА НА ЧАСТИЦАТА ОТ МОЩИТЕ НА СВ. ЛУКА ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ
06.11.2021
Отпътуване от Велико Търново. Пристигане в Пловдив - градът е разположен от двете страни на р. Марица - най-голямата река извираща от България и на 6 уникални хълма /тепета/. Разходка в стария град - археологическия резерват "Стария Пловдив" привлича множество туристи и съхранява древното минало на града: изпълнено с романтика, живописни калдъръмени улички, с музеи, галерии, интересни стари къщи, храмове, уютни кафенета и ресторантчета.
Посещение на 
митрополитския храм „Св. вмчца Марина“, където се пази частица от мощите на св. Лука Симферополски Чудотворец (известен още като св. Лука Войно-Ясенецки). В същия храм се съхранява и частица от десницата на св. Марина, изложена на проскинитарий с чудотворна икона на светата мъченица. Храмът „Света Марина” – главен храм на Пловдивска епархия и нейното църковно управление – Пловдивска митрополия, е един от най-старите в града. Възобновен е като митрополитски храм през 1853 година върху останките от средновековна църква от ХVІ век. Тук е един от най-ценните резбовани иконостаси от орехово дърво с дължина 21 метра. Над северния вход се издига многоетажна дървена камбанария, изградена през 1870 г. със своеобразна за българските традиции архитектура. Пред светите мощи в храма всеки четвъртък, след вечерното богослужение, се отслужва молебен към св. Лука за болни. Хиляди са чудесата на изцеление, станали след молитва към светителят-хирург – св. Лука Войно-Ясенецки.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- траснпорт
- екскурзоводско обслужване
- медицинска застраховка


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: Входни такси на посещаваните обекти!

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Св. Лука Кримски и Симферополски е професор-хирургот времето на Царска Русия и след това в СССР. Автор е на над 55 научни трудапо хирургия и анатомия и за разлика от повечето ни познати светци не е живял вотминали времена, а е човек от съвременния свят. Приема свещенически, а следтова и епископски сан през 20-те години на XX в. – едни от най-тежките заЦърквата в Русия, но не спира да оперира и да преподава на студентите помедицина, дори и в расо. Спасява хиляди ранени войници, но прекарва и 11 годинив лагери и заточения. Умира през 1961 г. Скоро след смъртта му започват дапристигат съобщения за многобройни изцеления при гроба му и през 2000 г. еканонизиран за светец. Особена помощ св. Лука оказва на болните и страдащите,за които се е грижел и приживе, и изцеленията по неговото застъпничество неспират и до днес.

Брой преглеждания: 1805 Цена: 29 лв.
: :

Календар
за следващите 12 месеца
Декември Януари Февруари Март
Април Май Юни Юли
Август Септември Октомври Ноември


Сайтът е направен
от Чавдар Марчев